Cols
Vind hier alle beklimmingen en hun bijkomende informatie

Winkelwagen

0 stuks: 0 €
Bekijken

Puy de Dôme - Clermont Ferrand

Een puist in het pokdalige gezicht van het Massif Central zoals er wel meer zijn ginder. Het land waar Volvic uit de grond wordt getrokken. Mineraal water wat langs je gezicht terug in de bodem sijpelt als je op een warme dag naar boven slingert. Vergis je niet, “slechts 4 km” lang maar eens je de slagbomen passeert maak je kennis met een hardnekkige steilte. De weg kronkelt omheen de berg als een tricolore guirlande rond een vlaggemast op “quatorze juillet”. Adembenemende panorama’s bij helder.

Puy de Dôme

 
Puy de Dôme
De Puy de Dôme met op de top een karakteristieke zendmast, opname mei 2004
De Puy de Dôme met op de top een karakteristieke zendmast, opname mei 2004
Hoogte 1464 m
Coördinaten 45° 46′ NB, 2° 58′ OL
Gebergte Centraal Massief
Laatste uitbarsting rond 5760 v.Chr.
Puy de Dôme
Puy de Dôme
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen
 
Uitzicht vanaf de Puy de Dôme op de naastgelegen krater
 
Trein Puy de Dôme
Puy de Dôme - 136.jpg
 
 

De Puy de Dôme is een grote lavakoepel en een van de jongste vulkanen in het Centraal Massief in Auvergne, het centraal-zuidelijke deel van Frankrijk, met een hoogte van 1464 meter. De vulkaan behoort tot de Chaîne des Puys. Net als de Nederlandse Zuidwalvulkaan is de locatie van deze vulkaan niet aan de rand van een tektonische plaat, noch boven een hotspot.

Ligging

De vulkaan ligt zo'n 10 km van Clermont-Ferrand. Het departement Puy-de-Dôme (met streepjes) is naar de vulkaan genoemd.

Vulkanische activiteit

De laatste uitbarsting van de Puy de Dôme vond plaats rond 5760 v.Chr., waarmee de vulkaan als uitgedoofd wordt beschouwd. Aangezien het gebied waarin Puy-de-Dôme ligt geologisch gezien kort (150.000 jaar) geleden actief is geweest, kan een toekomstige eruptie niet geheel worden uitgesloten. De meest recente uitbarsting in het gebied vond plaats rond 4040 v.Chr.

Weg naar de top

De weg naar de top cirkelt om de berg heen. De vijf kilometer lange klim kent een zeer gelijkmatig stijgingspercentage, tussen de 10 en 13%. De top van de Puy de Dôme vormde om die reden al regelmatig een eindpunt van een etappe van de Ronde van Frankrijk. Amateurwielrenners kunnen de vulkaan twee keer per week (op woensdag en zondag tussen 7.00 en 9.30 uur) beklimmen.

Sinds maart 2010 is de vulkaan afgesloten voor verkeer (fiets, auto, bus) en is de top enkel bereikbaar te voet of met een tandradbaan. De trein gaat dagelijks om het uur, in het hoogseizoen om het half uur.